Ik heb tijdens de 1e Pollux-Pikheet van een paar Polluxberen de vraag gekregen wat is nou eigenlijk pikheet en waar komt dat woord vandaan? Ik heb mij hier even in verdiept, en de term "pikheet" komt uit het VOC tijdperk. In die tijd werd = gesmolten teer, uitgesproken als pik en de tijd die de teer nodig had om aan de kook te raken, werd gebruikt om even uit te blazen van al het werk, wat er in die tijd aan boord van die schepen altijd wel was, en even iets te eten en te drinken.De kokende teer werd gebruikt om de naden in de houten dekken te dichten, nadat deze naden eerst waren vol geslagen met "breeuwwerk"= uitgeplozen teertouw, deze werkzaamheden werd breeuwen genoemd en hier voor werdenPikheet! voor de walslurp een onbekend fenomeen. Voor wie langer dan een etmaal dienst deed aan boord van een Nederlands koopvaardijschip een begrip. Oorspronkelijk was het de zeemansuitdrukking voor hete koffie. Sinds vele decennia is de roep 'Pikheet!' een constante, zowel op zee als in een haven. Het betekent tweemaal daags even rust. De bikhamer en de verfkwast worden neergelegd. De stuurman op de brug gaat even verzitten en ook de machinist beneden neemt zittende op z'n bankje dankbaar zijn bakkie in ontvangst. De rest zoekt in de kou de warmte van de accommodatie op, en in de tropen een schaduwrijk plekje aan dek. In de ochtend slobbert men de koffie met een bijsmaak op en in de middag volgt de bak thee met een chloorsmaak.
Hoe dan ook, het is het juiste moment voor een verhaal en soms ook een sterk verhaal, vandaar.
==========================================================================

18 Februari 2012,
wederom een heel gezellige Pollux Pikheet, met oude bekenden en een paar nieuwe gezichten, die ik heb mogen begroeten en natuurlijk van Harte welkom heb geheten bij ons aan boord.
De opkomst was goed net als de sfeer, mijn dank gaat dan ook uit naar organisator van de Pollux Pikheet, Rinus Hessing die ik bedank voor de organisatie, en de mensen van Pollux Eten & Drinken voor de gastvrijheid.
Ook wil ik onze Kroonvaarder Ton Kompier en Kees van Huisstede bedanken voor hun mooie foto’s!
En natuurlijk bedank ik alle aanwezigen voor hun gezelligheid, het was een mooie middag!
En nu op naar de reünie van 21 April aanstaande.

============================================================================

19 November 2011
, onze enige en tevens laatste Pollux Pikheet van dit jaar.
Het was niet zo erg druk maar wel erg gezellig! Ik dank dan ook alle aanwezigen voor hun gezelligheid, en ook een woord van dank aan de mensen van Pollux Eten & Drinken die onder leiding van dhr. Ferry Nansink het ons weer helemaal naar de zin hebben willen maken, en ons weer doen thuis voelen op de Pollux, dit na een periode van inactiviteit op de Pollux, maar gelukkig is dit allemaal weer voorbij en zijn wij allen van Harte Welkom op de Pollux !

Ik dank ook Willem Verdonk en John van der Hulst voor de foto’s van deze gezellige Pollux-Pikheet. En ik hoop dat wij elkaar in het komende jaar weer zullen ontmoeten tijdens een Pikheet of onze jaarlijkse reünie , dus beste Polluxberen, hou de Agenda in de gaten en graag tot ziens!
===========================================================================
20 November 2010, onze laatste Pollux-Pikheet van dit jaar.
Het was een hele gezellige en bijzondere Pikheet, met alle bekende, en weer een paar nieuwe gezichten zoals, de moeder, familie en vriendin van de ons dit jaar helaas ontvallen Polluxvriend van het eerste uur, Frank Buikema waren aanwezig, mede om hun dank aan de Vrienden van de Pollux over te brengen voor de fijne uren die Frank met ons heeft mogen meemaken.
Ook was aanwezig een voor mij een hele bekende, mijn oude groepsgenoot Gerard van Hout en zijn vrouw, wij hebben even lekker bij gepraat, maar ja, de middag vliegt dan weer voorbij!
Ik wil bij deze alle bezoekers van onze Pollux Pikheet bedanken voor hun aanwezigheid en gezelligheid.
De foto’s van deze middag zijn gemaakt door de Polluxberen Wim Verdonk en Kees van Huisstede waar voor mijn hartelijke dank !

En zo mooi als de Pollux-Pikheet begon, zo eindigde hij ook:


1940 WapperVlag 2010
70 jaar 3 mastbark Pollux !

11 September 2010 op deze dag werd er een speciale Pollux-Pikheet gehouden, dit om te vieren dat het precies 70 jaar geleden was dat ons aller „Moederschip” de Pollux werd te water gelaten. Deze speciale Pikheet werd erg goed, boven verwachting zelfs, bezocht. Er waren weer behoorlijk wat „nieuwe” gezichten die voor de 1e keer na vele jaren weer voet aan boord van de Pollux zetten.
Het werd een zeer gezellig feest waar onze sponsor Willem Kruk en zijn vriendin speciaal waren overgekomen uit Durban- Zuid Afrika, ook waren er vrienden uit België en Portugal aanwezig. Willem Kruk had voor ons een leuk presentje laten maken een mooi etui, met speciale opruk, met als inhoud 2 spellen speelkaarten een setje dobbelstenen en een notitieboekje, zodat wij ons in de komende wintermaanden, gezellig bij de warme kachel ons konden vermaken.

speelkaarten

Wij danken ook het Amsterdams Havenkoor voor hun muzikale ondersteuning, zodat het geheel zich weer tot een echt Vrienden feest kon ontwikkelen. Het weer was prachtig, het bier was koud, de whisky was weer heerlijk malt, en de mensen hadden allemaal hun aller beste humeur mee gebracht, dus het kon allemaal niet meer stuk!

Ik dank U allen voor Uw komst en de gezelligheid, en ook dank aan de volgende mensen die hun foto’s hebben ingezonden en met ons willen delen; Kees van Huisstede, Willem Verdonk, Ton Kompier, Frans Aalsma, Willem Visser en John van der Hulst.
=============================================================================
De Pollux Pikheet van 12 December 2009 was wel een heel bijzondere! Ik zelf lag in het ziekenhuis omdat mijn "hoofdmotor" was vastgelopen, maar toch is het de Polluxberen gelukt een hoog gezelligheidsgehalte toe te voegen aan onze Pollux Pikheet !
Ik dank dan ook de Polluxberen Kees van Huisstede en Bas Blaauw voor het maken van de leuke foto's.
Ik dank ook alle aanwezigen voor hun komst en graag tot de volgende Pikheet, wanneer en waar deze dan ook gehouden mag worden? Want ook ons "Moederschip" gaat voor een paar maanden in de revisie en ik hoop dat zij er weer als een mooie rijpe dame uit te voorschijn mag komen!
Met een Polluxvriendengroet,
Jan van Duivenboden.

============================================================================
31 Januari 2009, was de 3e en tevens laatste Pollux-Pikheet van dit winterseizoen 2008/2009.
Zoals de voorgaande Pollux-Pikheet was deze weer goed bezocht, buiten was het guur en koud en binnen was het warm en zeer gezellig!
Ik dank alle aanwezigen voor hun komst en gezelligheid, en ik bedank Aart van Wijk, Kees van Huisstede en Willem Verdonk voor hun foto’s.

============================================================================
November 2008, de 2e Pollux-Pikheet.
Het was weer gezellig druk en de sfeer was opperbest! Ik dank dan ook alle aanwezigen voor hun komst en de gezelligheid.
En graag tot 31 Januari 2009 voor alweer de laatste Pollux-Pikheet van het seizoen 2008 / 2009, hierna rest dan nog onze grote jaarlijkse reünie die plaatst gaat vinden op Zaterdag 18 April 2009. Dus graag tot ziens op een van onze activiteiten !

===========================================================================
De eerste Pollux-Pikheet van het nieuwe „Pollux seizoen” is gehouden opZaterdag 27 september 2008 het was een zeer gezellige happening, alles zat mee, het weer was prachtig!, de mensen in een uitstekend humeur!, het bier was koud en weer aardig wat nieuwe Vrienden van de Pollux mogen begroeten, maar natuurlijk ook de „oude” bekenden, waar onder Willem Kruk die even over was uit Zuid Afrika! Het was dus gewoon weer „beren gezellig” en de foto’s spreken allemaal voor zich, ik wil hier bij onze fotografen Tineke de Rijk, Kees van Huisstede en Ton Kompier van harte bedanken voor hun inzendingen, en natuurlijk wil ik u allen bedanken voor uw aanwezigheid en gezelligheid, dus graag tot de volgende Pollux Pikheet die gehouden gaat worden op Zaterdag 29 November 2008.

============================================================================
De laatste Pollux-Pikheet van dit winterseizoen was op 8 maart 2008 en was zoals het onder Polluxberen de gewoonte is, wederom zeer gezellig! Wij mochten onze pikheet houden in de campagne ! , wie zou dat vroeger ooit kunnen bedenken om gezellig met z'n allen in de Commandeurs-ruimte een biertje te kunnen drinken?
Ik wil iedereen bedanken voor de gezelligheid en graag tot ziens op de reünie van 5 april as.

=================br /> De Pollux-Pikheet was op 12 januari 2008 en erg gezellig, er waren ook weer nieuwe Polluxberen aanwezig en die hebben de sfeer kunnen proeven van de Pikheet en ook zij waren zichtbaar in hun nopjes. Ik wil alle aanwezigen hierbij dan ook weer bedanken voor hun aanwezigheid en graag tot de volgende keer !

=============================================================================
De Pikheet van 8 december 2007 en was wederom een groot succes,we hebben kunnen genieten van een hapje en een drankje en elkaars gezelschap. Ik wil hierbij iedereen bedanken voor hun aanwezigheid en gezelligheid !

=============================================================================
De 1e Pollux-Pikheet, die op 20 Januari 2007 werd gehouden en een succes genoemd mag worden. Ruim 20 "oud" Polluxberen met of zonder aanhang hebben een gezellige middag in een ontspannen sfeer met elkaar doorgebracht. Deze activiteit is zeker voor herhaling vatbaar!

=============================================================================